10 PRESENTLJIVIH KORISTI PRI SESTAVLJANJU SESTAVLJANK

10 IZNENAĐUJUĆIH KORISTI U SLAGANJU SLAGALICA

Ko pomislimo na sestavljanke, običajno pomislimo na hobi, način za preživljanje prostega časa in sproščanje. V resnici pa ima sestavljanje poleg vseh naštetih stvari tudi pozitivne učinke na telesno in mentalno zdravje. Od razvijanja spretnosti otroka, izboljšanja spomina in razpoloženja, do preprečevanja bolezni pri starejših.

 

Tukaj boste našli 10 presenetljivih koristi pri sestavljanju sestavljank in dve dodatni koristi za otroke in starejše.

KORISTI SESTAVLJANK

1.      Vadba možganov/misli

Sestavljanje sestavljank lahko štejemo za popolno možgansko vajo, saj aktivira tako levo kot desno polovico možganov. Desna stran je zadolžena za ustvarjalnost, čustva in nagonsko razmišljanje, leva pa je logična, objektivna in metodična stran.

Ko sestavljate sestavljanke, morata obe strani komunicirati in delati skupaj, kar povečuje kognitivne funkcije. Zatilni del/mali možgani je področje, kjer možgani povezujejo barve in oblike, kateri je prav tako aktiviran. Vadba uma pomaga preprečiti upad kognitivnih sposobnosti.

2.      Boljše vizualno-prostorsko razmišljanje

Da lahko sestavimo sestavljanke moramo vse te različne koščke postaviti v večjo sliko. Redno izvajanje te vaje nam pomaga izboljšati prostorsko orientacijo.

3.      Večja pozornost do podrobnosti

Pri reševanju sestavljanke, še posebej, če so si deli zelo podobni, je ključnega pomena, da ste pozorni na podrobnosti. Morate na trenirati oči, da najdete majhne razlike v barvah ali oblikah, ki vam bodo pomagale dokončati sestavljanko. Sposobnost zajemanja majhnih podrobnosti nam lahko pomaga v vseh pogledih našega življenja, zlasti pri delu. Ko smo bolj podrobni in natančni, se kakovost našega dela izboljša.

4.      Izboljšanje spomina

Krepi nevronske povezave in povečuje nastajanje novih povezav. To povečuje miselno hitrost in miselne procese.

Ko vzamemo kos sestavljanke, morate med drugim poiskati barvo ali obliko, ki ste si jo zamislili, in v velikem obsegu vizualizirati končni produkt, da vidite, kateri kosi gredo skupaj.

Vadba dela možganov, ki skrbi za shranjevanje teh informacij, pomaga ohranjati in izboljševati kratkoročni spomin.

ženska razmišlja o sestavljankah

5.      Poveča vaš IQ

Raziskovalci z univerze v Michiganu pod vodstvom dr. Susanne Jäggi so ugotovili, da lahko samo 25 minut reševanja sestavljank ali ugank na dan, poveča vaš IQ za 4 točke.

6.      Izboljša sposobnost reševanja problemov

Za reševanje sestavljank uporabljate različne pristope da bi rešili problem, saj gre za testiranje s poskusi in napakami. Spoznate tudi vrednost oblikovanja teorij, preizkušanja hipotez in spreminjanja perspektive, kadar nekaj ne gre, kot je bilo načrtovano. Te veščine lahko prenesete v službo, s čimer boste bolj inovativni pri reševanju problemov, bolj kritični pri razmišljanju in boljši v sposobnostih prilagajanja.

7.      Povečanje produktivnosti

Ko ste srečnejši in ko niste pod stresom, se lažje osredotočite. Ko se vaša koncentracija izboljša, vaša produktivnost naraste. Če imate težave z osredotočanjem na študij ali delo, si vzemite kratek oddih, in sestavite sestavljanko da si resetirate možgane. Številne pisarne na svojih kotičkih za odmor začnejo vključevati sestavljanke in podobne igre. Te igre pomagajo zaposlenim, da se za nekaj minut odklopijo od dela in se vrnejo osveženi in pripravljeni na nov začetek.

8.      Boljše sodelovanje in timsko delo

Druga korist sestavljank, ki vpliva na delovno mesto je ta, da pomagajo graditi sodelovanje med sodelavci. Raziskovalci univerze Yale so ugotovili, da sestavljanje sestavljank pomaga izboljšati odnose in sposobnost sodelovanja ter timskega dela.

sestavljanke timsko delo

9.      Boljše razpoloženje

Sestavljanje sestavljank ima veliko korist, povečuje tvorbo dopamina v možganih. Ta nevro oddajnik je odgovoren za uravnavanje razpoloženja in optimizma. Vpliva tudi na učenje, spomin, koncentracijo in motivacijo. Dopamin se sprosti vsakič, ko sestavimo sestavljanko in celo vsakič, ko postavimo košček na pravo mesto. To nas spodbuja, da to počnemo še naprej in si postavljamo nove izzive.

10. Zmanjšuje raven stresa

Poleg tega, da nam sestavljanje sestavljank postavlja izzive, nam pomaga tudi pri sprostitvi. Naši možgani prehajajo iz "Beta" ali budnega v stanja v "Alfa" stanje, ko sestavljate sestavljanke. Alfa stanje je podobno stanju, v katerem smo, ko sanjamo.

Ta premik v zavesti ima številne prednosti, med drugim:

  • Sposobnost globljega povezovanja z ljudmi
  • Izboljša naše razpoloženje
  • Poveča nam samozavest
  • Lajša stres
  • Zniža krvni tlak in srčni utrip

ZA OTROKE MED RAZVOJEM

Dr. Verdine z univerze v Delawareju je ugotovil, da sestavljanje sestavljank, reševanje ugank in igranje z oblikami, pomaga pri razvoju prostorske orientacije. Ta igra temeljno vlogo pri razvoju prostorske zavesti in kasneje pride v poštev, ko začnejo obravnavati teme znanosti, tehnologije, tehnike in matematike.

Odraščajoči otroci sestavljanje sestavljank prav tako koristi na več različnih načinov, pomembno je le, da se velikost kosov in težave, vedno prilagodijo njihovi starosti.

  • Kognitivne koristi: Sestavljanke pomagajo razvijati zaznavanje, organizacijo in koncentracijo.
  • Fizične koristi: Čeprav se zdi, da sestavljanje sestavljank ne zahteva telesne vadbe, je potrebna motorična koordinacija in nadzorovana uporaba roke, kar vodi do razvoja "finega prijemala" (zajemanje majhne stvari med palcem in kazalcem roke).
  • Čustvene koristi: Učijo se tudi potrpljenja, samozavesti in samokontrole. Sestavljanje sestavljanke zahteva čas in trud. Ko zaključujemo sestavljanko, občutimo občudovanje in priznanje za dosežek, zlasti pri otrocih.
  • Sestavljanke se uporabljajo tudi pri delovni terapiji po travmatičnih poškodbah prstov in rok, ter tudi po poškodbah možganov, pri katerih moramo ponovno naučiti možgane in izboljšati koordinacijo

ZA VAŠO PRIHODNOST: ODLOŽITEV DEMENCE IN ALZHEIMERJEVE BOLEZNI

Vzdrževanje aktivnih možganov lahko upočasni simptome demence in Alzheimerjeve bolezni. Medicinske študije so pokazale, da lahko ohranjanje uma skozi sestavljanke in druge dejavnosti za reševanje težav, zmanjša količino poškodb možganskih celic, ki se pojavijo pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Podpira tudi rast novih živčnih celic in krepi povezave med njimi.

Raziskovalci so ugotovili tudi povezavo med številom let, ko nekdo sestavlja sestavljanke, in verjetnostjo, da bo razvil Alzheimerjevo bolezen. Prej ko začnete sestavljati sestavljanke kot del svojega življenja, tem bolje. Nikoli ni prepozno, da začnete ščititi svoje možgane.

Kot vidite, ima sestavljanje  sestavljank veliko koristi za vaše zdravje. Od izboljšanja spomina in preprečevanja prihodnjih bolezni, do izboljšanja razpoloženja in pomoči pri razvijanju veščin za učenje in delo.

Zdaj, ko veste več o prednostih sestavljank za vse starosti ... kaj še čakate, da začnete sestavljati?

Če želite po branju tega članka sestaviti sestavljanko, najdete v naši trgovini bogato ponudbo sestavljank   z različnimi stopnjami težavnosti.

 

Originalni članek : 10 SURPRISING BENEFITS OF DOING PUZZLES

Avtor: Jimena G. 

https://cronicaspuzzleras.com/en/

Košarica

Vaša košarica je trenutno prazna

Nakupuj zdaj